Blog

Zasady savoir-vivre w ośrodku wypoczynkowym w Świnoujściu

Zasady savoir-vivre obowiązują wszędzie, również w ośrodku wypoczynkowym. Podczas urlopu czy weekendowego odpoczynku oczekujemy od pracowników obiektu, w którym się zatrzymaliśmy, szacunku i oczywiście właściwej obsługi. Pamiętajmy jednak, że wraz z wejściem do budynku savoir-vivre obowiązuje również nas, gości. W takim miejscu zasady etykiety dotyczą relacji z obsługą i innymi gośćmi. Warto przyswoić sobie kilka reguł, które niezależnie od długości oraz szerokości geograficznej pozwolą nam sprawić, że nasz pobyt będzie komfortowy i bezpieczny.

Zasady savoir-vivre w ośrodku wypoczynkowym

Spis treści:
Czym jest savoir-vivre?
Etykieta w ośrodku wypoczynkowym
Spokój innych gości
Zachowanie w recepcji
Zachowanie w pokoju
Ubiór
Etykieta w restauracji

Savoir-vivre, czyli zasady dobrego wychowania w ośrodku wypoczynkowym w Świnoujściu

Savoir-vivre, czyli zasady dobrego wychowania, dotyczą kilku głównych dziedzin życia. Sformułowanie „savoir-vivre”, w tłumaczeniu z języka francuskiego znaczy tyle, co „wiedzieć, jak żyć” – można je więc rozumieć jako umiejętność właściwego postępowania w sytuacjach codziennych, reguły grzecznościowe oraz znajomość obyczajów. Reguły te obejmują:

  1. schludny wygląd i odpowiedni ubiór;
  2. nakrywanie i podawanie do stołu oraz sposób jedzenia i picia;
  3. sposoby zachowania w towarzystwie innych ludzi (na spotkaniu rodzinnym, w pracy, na przyjęciu);
  4. komunikację z innymi (listowną, internetową oraz telefoniczną);
  5. sposoby zachowania w określonych sytuacjach.

W tym artykule skupimy się na punktach 2, 3 i 5 – omówimy właściwy sposób zachowania w ośrodkach wypoczynkowych, sposób zachowania przy stole oraz reguły dotyczące komunikacji z innymi. Wielu z nas uważa savoir-vivre za relikt dawnych czasów i wręcz próbę drastycznego ograniczenia naszej swobody. Nic bardziej mylnego – owszem, musimy czuć się swobodnie, ale jednocześnie musimy mieć na względzie swobodę innych ludzi. Etykieta znacznie ułatwia nasze interakcje społeczne.

O jakich podstawowych zasadach savoir-vivre warto pamiętać podczas pobytu w ośrodku wypoczynkowym w Świnoujściu?

Zasady savoir-vivre w ośrodku wypoczynkowym w Świnoujściu to tak naprawdę dokładnie te same zasady, które obowiązują nas wszędzie. Odrębny savoir-vivre dla tego typu miejsc tak naprawdę nie istnieje. Wszędzie kluczem do dobrego zachowania jest życzliwość i kulturalny sposób bycia. Przede wszystkim miejmy na względzie to, że w takich obiektach nie jesteśmy sami - bądźmy więc życzliwi dla obsługi oraz dla innych gości, którzy w tym miejscu wypoczywają.

Spokój i cisza

Możemy założyć, że goście, którzy przyjechali odpocząć w ośrodku, oczekują ciszy i spokoju. Musimy więc pamiętać, że ściany dzielące poszczególne pokoje są z reguły dość cienkie i w pomieszczeniu obok mogą być naprawdę dobrze słyszalne dźwięki z naszego pokoju. Z tego względu zachowujmy się kulturalnie i stosownie, zwłaszcza po godzinie 22:00. Nie oglądajmy głośno telewizji, nie słuchajmy radia na pełen regulator. Na korytarzach, w windzie czy w restauracji rozmawiajmy półgłosem. Jeżeli jesteśmy z dziećmi, zwróćmy na nie swoją uwagę i dopilnujmy, aby nie hałasowały i nie biegały po korytarzach czy restauracji.

Jak zachować się w recepcji?

Przede wszystkim postarajmy się być życzliwi wobec pracowników. Odpowiadają oni bowiem za nasz przyjemny oraz bezpieczny pobyt i na pewno dołożą wszelkich starań ku temu, abyśmy byli zadowoleni. Jeżeli w recepcji jest kolejka, uzbrójmy się w cierpliwość i chwilę poczekajmy. W wielu ośrodkach recepcja to również miejsce, gdzie możliwe jest darmowe połączenie się z Internetem. Jeśli chcemy z niego skorzystać, pamiętajmy, aby nie hałasować.

Jak zachować się w pokoju?

Traktujmy wynajmowany pokój jak… swój dom. W zasadzie będzie on nim przez kolejne dni. Szanujmy więc meble i sprzęty, które się tam znajdują, a jeżeli coś nie działa tak, jak powinno – powiadommy o tym recepcję. W West Baltic Resort bardzo dbamy o wygląd pokoi udostępnianych naszym gościom i z chęcią pomożemy w przypadku ewentualnych awarii. Respektujmy również zakaz palenia na terenie obiektu. Opuszczając ośrodek, pokój zostawiamy w stanie zbliżonym do tego, który zastaliśmy na początku. Chodzi oczywiście o ogólny ład i porządek. Pamiętajmy, że minibar znajdujący się w pokoju, jest zazwyczaj dodatkowo płatny.

Zadbaj o swój ubiór

Oczywiście ośrodek wypoczynkowy to nie rewia mody, ale warto pamiętać, aby w częściach publicznych obiektu pokazywać się wyłącznie w odpowiednim stroju. Absolutnie nie powinniśmy przechadzać się po obiekcie w stroju kąpielowym – inni goście mogą się poczuć nieswojo. Jeśli zdecydujemy się na korzystanie z zabiegów oferowanych przez ośrodek West Baltic Resort, do strefy SPA udajmy się w ubraniu i zmieńmy strój dopiero w szatni. Zwróćmy także uwagę na wymogi baru czy restauracji – w takich miejscach obowiązuje strój formalny i ogromnym faux pas jest zasiadanie za stołem w bikini.

Zachowaj ciszę podczas pobytu

Zasady savoir-vivre przy stole w restauracji ośrodka wypoczynkowego w Świnoujściu

Pobyt w ośrodku wypoczynkowym w Świnoujściu wiąże się również z zasadami savoir-vivre obowiązującymi przy stole. Raz przyswojone pozwolą nam przez całe życie przejść względnie spokojnie, przynajmniej jeżeli chodzi o kulinaria. Spożywanie posiłku tylko z pozoru jest czynnością prostą i intuicyjną. Kiedy jemy w towarzystwie, warto przestrzegać paru istotnych zasad, które świadczą o naszym dobrym wychowaniu oraz szacunku, jakim darzymy innych gości spożywających posiłki w restauracji. A więc co każdy z nas powinien wiedzieć o zachowaniu przy stole?

Co… jeść?

W restauracji czy barze nie spożywamy posiłków przyniesionych z zewnątrz. Kamuflowanie pod stołem jedzenia zakupionego w pobliskim sklepie spożywczym jest naprawdę w złym tonie. Pamiętajmy również o tym, aby nie wynosić jedzenia z restauracji. Jeżeli chcemy zabrać posiłek do pokoju, w którym został np. nasz współtowarzysz, zawsze możemy poprosić kelnera o przygotowanie odpowiedniego pakunku. O dostarczenie jedzenia do pokoju możemy poprosić również w sytuacji, kiedy wolimy właśnie tam spożyć posiłek.

Nie mówimy smacznego

Życzenie komuś smacznego jest… niesmaczne. Wyjaśnienie tej kontrowersyjnej zasady jest dwojakie. Wedle pierwszego uzasadnienia mówienie komuś „smacznego” sugeruje, że jedzenie będzie… niezbyt dobre. Drugie uzasadnienie jest znacznie przystępniejsze – życzenie komuś „smacznego” naraża go na odpowiadanie z pełnymi ustami, czego większość z nas jednak woli nie robić.

Co z tymi sztućcami?

Sztućce. Są różne, mają różne kształty i służą do jedzenia różnych potraw. Jak się za nie zabrać? Zasada jest bardzo prosta – zawsze zaczynamy od sztućców, które są ułożone na zewnątrz – dania są bowiem podawane w takiej kolejności, w jakiej ułożone są przy talerzu sztućce. Jeżeli jednak masz jakieś wątpliwości, lepiej nie wyrażaj ich na głos – po prostu dyskretnie zerknij po współbiesiadnikach. Jeśli do posiłku podane zostanie pieczywo i masło, odpowiednie sztućce zostaną ustawione po lewej stronie wraz z nożem do masła. Jeżeli natomiast serwowane będą sery, nóż oraz widelec do serów znajdą się powyżej naszego nakrycia.

Sztućce do ryb i owoców morza

Największy problem sprawiają większości z nas sztućce do ryb. Niepotrzebnie, są one bowiem bardzo charakterystyczne. Widelec ma 4 ząbki i jest zdecydowanie szerszy w swojej środkowej części, a nóż jest ostro zakończony i ścięty. W przypadku owoców morza i ślimaków sprawa jest nieco bardziej utrudniona – widelce do ślimaków mają 2 ząbki, dodatkowo podawane są także specjalne szczypce. Widelec do homara jest bardzo długi i kończy się rozwidleniem, podawany jest wraz z długim, wąskim szpikulcem służącym do wydobywania mięsa. Nóż do ostryg ma krótkie i spiczaste ostrze umożliwiające podważanie muszli, podawany jest wraz z szeroką łyżką zakończoną dwoma ząbkami.

Sztućce półmiskowe

Pamiętajmy, że sięganiu po jedzenie z półmisków służą specjalne sztućce; nigdy nie róbmy tego naszą własną łyżką czy widelcem. Widelec półmiskowy jest dosyć masywny, zakończony długimi, ostrymi zębami – służy on do nakładania na przykład pokrojonej pieczeni. Łyżka do sałatek służąca do ich nabierania jest szersza i większa od standardowej łyżki do zupy. Może być podana samodzielnie lub w raz ze specjalnym widelcem do sałatek, który wygląda w zasadzie jak łyżka z dziurami i służy do odsączania nadmiaru sosu z sałatki. Podobnie łyżka półmiskowa – ma znacznie większą czaszę niż standardowa łyżka przeznaczona do zupy oraz znacznie od niej dłuższą rękojeść; służy do nakładania kaszy, ziemniaków czy ryżu. Nóż do tortów jest dość łatwo rozpoznawalny – ma długie i szerokie ostrze, zakończony jest ostrym czubkiem ułatwiającym porcjowanie ciasta; jest jednak węższy niż nóż przeznaczony do ryb. Widelec do zakąsek ma dwa zęby, jednak są one dłuższe niż w standardowym widelcu; ułożony jest obok półmisków z wędliną czy kawałkami ryb. Nóż do serwowania ryb charakteryzuje się szerokim ostrzem ściętym z jednej strony, umożliwiającym oddzielanie odpowiednich porcji. Łyżeczka do nakładania chrzanu, ćwikły czy soli jest mała i okrągła, z krótką rękojeścią. Łyżka wazowa i czerpak sosu są bardzo podobne – ta pierwsza jest znacznie większa i służy do nabierania zupy, druga – mniejsza i z dzióbkiem ułatwiającym serwowanie sosu.

Owoce morza na obiad

Nasza postawa to podstawa

Przy stole należy zasiadać z gracją – powinniśmy mieć wyprostowane plecy i nie dotykać nimi oparcia krzesła. Pomiędzy naszymi plecami, a oparciem… powinien zmieścić się kot. Więc wyobraźmy sobie, że tam jest i postarajmy się go nie zgnieść. Łokcie powinniśmy trzymać przy sobie i absolutnie nie możemy kłaść ich na stole. Wymusi to na nas również nabieranie na łyżkę czy widelec mniejszych porcji. Jeżeli akurat nie wykorzystujemy lewej ręki, jej nadgarstek możemy oprzeć o brzeg stołu. Nad stołem nie powinniśmy się także pochylać ani tym bardziej na nim leżeć. Nasze nogi powinny być ułożone równolegle do siebie – nie powinniśmy ich krzyżować ani oplatać nimi krzesła.

Serwetka nie jest dekoracją!

Materiałowa serwetka nie jest wysublimowaną dekoracją stołu, a przedmiotem użytkowym, z którego powinniśmy korzystać podczas posiłku. Jeśli boimy się, że podczas jedzenia poplamimy swoje ubranie, rozkładamy na nim właśnie materiałową serwetkę, absolutnie nigdy nie wkładamy jej sobie za kołnierz czy mankiety! Dużej serwetki nigdy nie rozkładamy w całości, a kładziemy ją na kolanach złożoną wpół. Po zakończeniu posiłku nie składamy serwetki w pierwotny sposób ani absolutnie nie wrzucamy jej do talerza (podobnie rzecz ma się z papierowymi serwetkami) – wystarczy po prostu położyć ją po prawej stronie naszego nakrycia. Jeśli w trakcie posiłku będziemy musieli na chwilę odejść od stołu, kładziemy serwetkę na swoim krześle.

W jaki sposób spożywać posiłek?

Kulturalnie – przede wszystkim. Raczej nie przechylamy talerza, aby wydobyć z niego zupę. Jednak jeśli wybitnie nam ona zasmakuje, w ostateczności możemy to zrobić, ale pamiętajmy, aby przechylać talerz od siebie.

W przypadku szwedzkiego stołu, nie nabierajmy zbyt dużej ilości jedzenia. Posiłek powinniśmy zjeść w całości – pozostawianie jedzenia na talerzu jest jego marnowaniem, a tego warto unikać. Pamiętajmy, że gdy skończymy posiłek, a będziemy czuć się nadal głodni, zawsze możemy pójść po dokładkę. Często talerze są ozdobione różnego rodzaju dekoracjami – można je jeść, o ile są oczywiście jadalne. Te niejadalne, takie jak chorągiewki, parasolki czy inne plastikowe lub papierowe ozdoby, już na samym początku odkładamy na bok. Na potrawę nigdy nie należy dmuchać. Jeżeli jest gorąca – zaczekajmy chwilę aż nieco wystygnie.

Gdy podnosimy do ust filiżankę, trzymamy ją pierwszymi trzema palcami prawej ręki. Dwóch ostatnich nigdy „elegancko” nie odchylamy – trzymamy je równolegle bądź skurczone.

Co z odgłosami jedzenia?

Jedzenie nie jest najbardziej estetyczną czynnością na świecie i nie da się tego ukryć. Jednak mlaskanie czy czkanie to ogromne faux pas, na które powinniśmy uważać. Oczywiście nie mówimy z pełnymi ustami i absolutnie nie komentujmy zachowania innych przy stole, choćbyśmy poprzedniego wieczora nabyli kompletną wiedzę na temat zasad dobrego wychowania.

Obsługa przygotowuje pieczywo na śniadanie

Skończyliśmy posiłek… i co dalej?

Sztućce, które raz wzięliśmy do rąk, nigdy nie powinny dotknąć ponownie obrusa. Po zjedzeniu zupy łyżki nie odkładamy na serwetkę, a pozostawiamy w talerzu. Odkładając na chwilę sztućce, podczas jedzenia powinniśmy pamiętać, aby położyć je na talerzu, absolutnie nie opieramy ich o jego brzeg. Układ odłożonych sztućców ma swoje szczególne znaczenie – położone prostopadle informują obsługę o chwilowej przerwie w posiłku, a skrzyżowane – są prośbą o niezabieranie pustego talerza, a ułożone równolegle oznaczają zakończenie posiłku.

Pobyt w ośrodku może być naprawdę fantastycznym wypoczynkiem, jednak w dużej mierze od nas zależy atmosfera, jakiej będziemy doświadczać. Z tego względu warto wyposażyć się w klucz do załatwienia większości spraw – życzliwość. Dzięki niej nie tylko umilimy pobyt innym, ale również sami będziemy czuć się swobodnie.

Blog

Blog

więcej

Kamera na plaży

Kamera na plaży

więcej

Rezerwacja On-line

Rezerwacja

więcej

Jak do nas dojechać

Dojazd

więcej

W wolnym czasie

W wolnym czasie

więcej

Pracuj z nami

Pracuj z nami

więcej

Nasze obiekty


Aparthotel Baltic Spa
Apartamenty Feniks
Marisol
Róża Wiatrów
Apartament Pegaz
Rekrutacja
West Baltic Spa Resort

West Baltic Resort

Stefana Żeromskiego 22
72-600 Świnoujście

Tel. 0048 91 888 90 02
Tel. / Fax 0048 91 322 10 23
e-mail: info@westbaltic-resort.pl

Realizacja: blauge

Aparthotel Baltic SpaHotel MariSolFeniks ApartamentyRóża WiatrówApartament PegazLast minute Swinemuende