Blog

Jak wybrać restaurację nad morzem podczas pobytu w ośrodku wypoczynkowym?

Wybranie dobrej restauracji nad morzem podczas pobytu w ośrodku wypoczynkowym w Świnoujściu to połowa sukcesu. Urlop powinien się nam kojarzyć z wypoczynkiem, błogim leniuchowaniem i… dobrym jedzeniem. Większość Polaków podczas wakacyjnych wyjazdów żywi się w lokalnych barach lub korzysta z opcji all inclusive w ośrodku, w którym się zatrzymali. Zdecydowanie w mniejszości są osoby, które chcą na wakacjach samodzielnie przyrządzać posiłki – raczej chcemy odpocząć od codziennych obowiązków. No dobrze, ale jak wybrać dobry lokal nad morzem? Na co zwracać uwagę? I czy świeża ryba faktycznie jest świeża?

Jak wybrać restaurację nad morzem podczas pobytu w ośrodku wypoczynkowym

Spis treści:
Na co musimy uważać?
Sezonowe lokale
Ryby
Na co zwracać uwagę, wybierając lokal?
Jakich dań warto spróbować?

Widok na morze to nie wszystko. Na co zwracać uwagę przy wyborze restauracji podczas pobytu w ośrodku wypoczynkowym?

Podczas wakacji w ośrodku wypoczynkowym w Świnoujściu często szukamy restauracji z widokiem na morze, gdzie będziemy mogli zjeść pyszny obiad czy kolację i rozkoszować się widokiem. Jednak nie każdy lokal zaserwuje nam smaczne danie, a w większości z nich o świeżej rybie będziemy mogli tylko pomarzyć. Na co trzeba uważać, wybierając miejsce, w którym zjemy posiłek?

Sezonowość

Nadmorska gastronomia działa tylko 3-4 miesiące w roku, nic więc dziwnego, że lokalne bary starają się w tym okresie zarobić jak najwięcej. „Świeża rybka, prosto z kutra” – w taki sposób bardzo często kuszą nas nadmorskie smażalnie. W Świnoujściu znajdziemy sporo miejsc, gdzie zjemy świeżą rybę, jednak istnieją również te, w których mrozi się praktycznie wszystko – nie tylko ryby, ale też kotlety schabowe, kawałki ciasta, filety z kurczaka… Długo by wymieniać. Produkty dobrej jakości są podstawą smacznej, zdrowej kuchni – jednak warto wiedzieć, jak i gdzie ich szukać. W nadbałtyckich kurortach sezonowi restauratorzy nie za bardzo muszą się starać o to, aby klient do nich wrócił. Potencjalnych gości jest bowiem wielu i gdzieś muszą się stołować. Z tego powodu ceny bywają zawyżone. Tym bardziej, że w przypadku ryb ceny są zawyżane jeszcze bardziej – ryby sprzedaje się bowiem zazwyczaj na wagę, która znajduje się na zapleczu. Sprawdzoną opcją jest jedzenie posiłków w ośrodku, w którym się zatrzymaliśmy. Taką możliwość oferujemy również u nas, w West Baltic Resort, i to w dwóch opcjach - naszym gościom proponujemy wyżywienie częściowe lub całkowite. Dzięki temu nie trzeba się martwić o codzienne poszukiwanie restauracji z dobrym jakościowo jedzeniem, nie bez znaczenia jest także możliwość dokładnego zaplanowania kosztów wyjazdu.

Ryby

Wydawałoby się, że w Świnoujściu o dobrą rybę jest równie łatwo jak o jod w powietrzu. Niestety 70-80% ryb na polskim rynku stanowią ryby importowane – norweskie makrele, atlantyckie dorsze, a śledzie – często nawet z Islandii. Jeżeli zależy nam na świeżej rybie, zacznijmy od sprawdzenia sezonu połowów bałtyckich ryb. W polskiej części wybrzeża połów flądry od 1 lipca do 31 sierpnia jest dla kutrów rybackich całkowicie zakazany, a w przypadku dorsza – bardzo ograniczony. W lipcu i sierpniu jedynie wybrani mogą go na naszym wybrzeżu poławiać. Co ciekawe, wcale nie jest on wtedy najsmaczniejszy, ponieważ przechodzi tarło. Dorsz złowiony w Bałtyku jest też dużo mniejszy od dorsza atlantyckiego, przez co niechętnie wybierany przez gości. To między innymi z tego względu smażalnie wolą serwować odmianę atlantycką. Latem nie poławia się też belony, która oczywiście jest obecna w kartach smażalni. Szukając dobrej i świeżej ryby, nie dajmy się złowić niskiej cenie. Pamiętajmy jednocześnie, że wysoka cena wcale nie jest stuprocentowym gwarantem jakości, a przynajmniej nie nad Bałtykiem. Za każdym razem warto się upewnić, skąd pochodzi ryba i kiedy została złowiona. Przy wyborze smażalni warto poradzić się miejscowych.

Tabliczka z napisem OPEN

Na co zwracać uwagę, wybierając dobrą restaurację nad Morzem Bałtyckim, kiedy nocujemy w Świnoujściu?

Jeżeli nocujemy w Świnoujściu, kwestią czasu będzie poszukiwanie dobrej restauracji nad Morzem Bałtyckim. W końcu gdzieś musimy zjeść – o ile śniadanie bez problemu zrobimy samodzielnie, o tyle z obiadem czy obiadokolacją może być trudniej. No właśnie, ale na co zwracać uwagę, aby zjeść dobrze, świeżo i smacznie?

Wnętrze

Wchodzimy i rozglądamy się... Jeżeli wnętrze jest zadbane i przede wszystkim czyste – to już ogromny plus. Rozwiązaniem, na które warto zwrócić uwagę przy wyborze lokalu, jest otwarta kuchnia. Możliwość obserwowania, w jaki sposób przygotowywane są zamówione danie może być szczególnie przyjemna dla miłośników kulinariów. Może również dodatkowo zaostrzyć apetyt i stanowić kolejny poza smakiem i aromatem element rokoszowania się ucztą. Oprócz wystroju warto też zwrócić uwagę na jeszcze jedną, kluczową rzecz – zapach. Dobry lokal pachnie jedzeniem, koniec kropka. Dzięki temu chcemy w niej zostać i spróbować nowych dań.

Krótka karta

Restauracja na pierwszy rzut oka zdaje egzamin, więc zajmujemy miejsce. Kelner przynosi kartę i… no właśnie. Jeśli karta jest zbyt długa, może to stanowić zły znak. A już zdecydowanie warto zastanowić się nad poszukaniem innego lokalu, jeżeli w karcie na jednej stronie znajdziemy kuchnię włoską, na drugiej – indyjską, a trzecia zaskoczy nas kotletem schabowym. Może to świadczyć o tym, że właściciele nie mieli pomysłu na własny lokal, więc są powody, aby obawiać się, że nie udźwignęli również tematu przygotowywanych potraw. Trudno bowiem uwierzyć, że kucharz jest w stanie równie dobrze podać kilkanaście dań z zupełnie różnorodnych kuchni. Trudno również uwierzyć, że produkty, z których przygotowuje te potrawy, są świeże. Krótka karta to natomiast świadectwo, że dla właścicieli liczy się przede wszystkim jakość, a nie ilość – tym bardziej, jeśli w karcie wzmiankowane jest pochodzenie produktów. Jest wysoce prawdopodobne, że potrawy są przygotowywane z wysokiej jakości składników i że kucharz stawia na lokalne produkty.

Regionalne, to znaczy lepsze!

Zaniepokojeni powinniśmy się czuć w momencie, gdy oferowane są owoce i warzywa poza sezonem ich występowania – te z dalekich krajów muszą być odpowiednio przygotowane przed daleką podróżą, również poprzez zastosowanie szkodliwych środków chemicznych. Świetnie, jeżeli restauracja ma swój charakter, którego nie da się pomylić z żadnym innym. Można mieć wtedy nadzieję, że potrawy, które zostaną nam podane, będą przygotowywane z pomysłem i że faktycznie spróbujemy zupełnie nowych smaków. O tym, z jakich produktów korzysta szef kuchni (czy zaopatruje lokal w hurtowniach, czy może korzysta z np. zaprzyjaźnionej ubojni lub kupuje warzywa od lokalnych rolników), świadczyć może liczba dań, gdzie pod różnymi postaciami ukryty jest dany produkt. Jeżeli w menu znajdziemy kilka potraw bazujących na jednym, głównym składniku, istnieje duże prawdopodobieństwo, że pochodzi on „z pierwszej ręki” i jest naprawdę dobrej jakości.

Goście

Goście lokalu mogą być wyznacznikiem dobrej jakości kuchni. Ale… niekoniecznie. Zasada ta nie zawsze sprawdza się w przypadku nadmorskich restauracji – tam zawsze wszystkie miejsca są zajęte, a letnie ogródki są okupowane przez gości „jednorazowych”. Tłum na sali jest konieczny nie tylko po to, aby stworzyć miły klimat, ale przede wszystkim, aby zapewnić ciągłość pracy na kuchni. Jeśli brakuje gości, wtedy jest problem z zapewnieniem świeżych produktów, co odbija się na jakości potraw.

Pięknie podane owoce morza

Sprawdź, co jedzą inni

Przechodząc obok ogródka lokalu, która Cię zainteresuje, warto rzucić okiem na to, co jedzą inni. Zwróć uwagę, czy zawartość talerza znika z niego szybko czy raczej goście niespecjalnie chcą dokończyć potrawę. Zobacz na napoje, które stoją na stole. Może widać tam domową lemoniadę z miętą i cytryną? A może kelnerzy roznoszą tylko puszkowane napoje gazowane? Wszystko to może nam wiele powiedzieć o danym miejscu.

Miła obsługa

Jedzenie to nie wszystko. Równie ważna jest miła obsługa, ponieważ to właśnie pierwsze, na co zwracamy uwagę po wejściu do restauracji, zaraz obok wystroju. Uśmiechnięci i przyjaźnie nastawieni do gości kelnerzy, w dodatku schludnie i jednolicie ubrani, to połowa sukcesu, bo aż zachęcają do zajęcia miejsca przy stoliku. Ważne, aby potrafili odpowiedzieć na nasze pytania odnośnie serwowanych dań, odpowiednio przedstawić nam menu i pomóc w wyborze potrawy.

Dodatkowe informacje

W przypadku bardziej prestiżowych lokali z łatwością sprawdzimy, kto jest szefem kuchni – jak wyglądała jego droga zawodowa, z czego słynie, w jakiej kuchni się specjalizuje. Często są to osoby nietuzinkowe, które potrafią nie tylko znakomicie gotować, ale również zbudować wokół siebie zespół zaufanych ludzi i stworzyć miejsce, które nie będzie w pierwszej kolejności nastawione na zysk, ale pozwoli kucharzowi realizować własne pomysły i wprawiać gości w doskonały nastrój przygotowywanymi potrawami. Jeśli jednak nie znajdziemy informacji o szefie kuchni, nie zrażajmy się – często mniej popularne miejsca potrafią być prawdziwymi perełkami.

Jakich potraw warto spróbować w zachodniopomorskich restauracjach podczas pobytu w ośrodku wypoczynkowym nad morzem?

Podczas pobytu w ośrodku wypoczynkowym w Świnoujściu warto wiedzieć, jakich specjałów warto spróbować w miejscowych restauracjach. Kuchnia województwa zachodniopomorskiego stanowi wypadkową kulinarnych naleciałości i tradycji sąsiednich regionów. Łączą się tu przeróżne smaki, często mocno od siebie geograficznie oddalone. Jakich produktów i potraw tradycyjnych warto spróbować?

Lista Produktów Tradycyjnych województwa zachodniopomorskiego

Na Liście Produktów Tradycyjnych województwa zachodniopomorskiego, stworzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, znajdują się pasztet z gęsi, paszteciki gwdowskie z kapustą i grzybami, kiszka szwedzka, grzyby marynowane z szyszką czy kapusta kiszona wprost z beczki, a także wiele innych, w tym pyszne miody pitne. Z zachodniopomorskich specjałów warto spróbować także ogórka kołobrzeskiego – do jego produkcji używa się naturalnej wody solankowej, która pozyskiwana jest ze źródła solankowego znajdującego się w Kołobrzegu. Koniecznie warto skosztować także Jeziorowego Ogórka Kiszonego – jego nazwa nawiązuje do tradycji kiszenia tych ogórków przez działającą wcześniej w Kaliszu Pomorskim przetwórnię warzywno-owocową, której pracownicy zanurzali w Jeziorze Młyńskim beczki dębowe z kiszącymi się w nich ogórkami. Takie beczki wyjmowane były z jeziora (nazywanego również Jeziorem Ogórkowym) po 3, a nawet po 24 miesiącach! Pyszny jest także Miód Drahimski, który pozyskiwany jest z czystych terenów Drawskiego Parku Krajobrazowego. Smak, zapach oraz kolor miodów Drahimskich (a znajdziemy wśród nich miody lipowe, gryczane, wielokwiatowe, rzepakowe, wrzosowe oraz nektarowo–spadziowe!) jest uzależniony od pożytków, z których pszczoły zbierały nektar. Koniecznie trzeba spróbować również aromatycznych, słodkich win ze śliwek. Słynne na całe Świnoujście są regionalne paszteciki w dwóch wersjach: z mięsem oraz z serem i pieczarkami. Oprócz tego zjemy w mieście także wyjątkowe pączki o takich smakach, jak krówka, sernik, michałki, mascarpone, ananas z cytryną czy rafaello – od lat przyciągają nie tylko turystów, ale również miejscowych.

Okrągłe stoliki nad brzegiem morza

Nagrodzone produkty z regionu

W tym miejscu nie sposób nie wspomnieć o produktach nagrodzonych w ramach konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” – warto skosztować takich specjałów jak konfitura z płatków róży, świeży ser kozi, wiejski razowy chleb „koprzywieński” (jest on wypiekany w piecach chlebowych z XX wieku na podstawie receptury ze wschodu Polski), gołąbki garbnieńskie z mięsem z dzika, nalewki różane i winogronowe, herbata rekowska z melisą, dziurawcem, nagietkiem, cytryną i miodem, pierogi letnińskie z maczanką oraz naczynka (pieczone ciastka z kawałkami gotowanej szynki wieprzowej oraz skwarkami).

W Świnoujściu jest sporo miejsc, w których zapomnimy o pędzie codziennego życia i na nowo zasmakujemy w tradycyjnej, polskiej kuchni podanej w naprawdę niebanalny sposób.

Blog

Blog

więcej

Kamera na plaży

Kamera na plaży

więcej

Rezerwacja On-line

Rezerwacja

więcej

Jak do nas dojechać

Dojazd

więcej

W wolnym czasie

W wolnym czasie

więcej

Pracuj z nami

Pracuj z nami

więcej

Nasze obiekty


Aparthotel Baltic Spa
Apartamenty Feniks
Marisol
Róża Wiatrów
Apartament Pegaz
Rekrutacja
West Baltic Spa Resort

West Baltic Resort

Stefana Żeromskiego 22
72-600 Świnoujście

Tel. 0048 91 888 90 02
Tel. / Fax 0048 91 322 10 23
e-mail: info@westbaltic-resort.pl

Realizacja: blauge

Aparthotel Baltic SpaHotel MariSolFeniks ApartamentyRóża WiatrówApartament PegazLast minute Swinemuende